Predstavujeme Vám slovenských výrobcov: Peter Kšiňan

Máj 1st, 2018
Napísal:

Od začiatku na rovinu, patrím k tej skupine priateľov a nadšencov gitarového sveta, ktorá rada hľadá a rada skúša nové veci. Kto z nás by to nepoznal, krásnych žien, aparátov, pedálov a gitár je naokolo stále viac a viac.

Veľa gitaristov sa z rôznych dôvodov skôr či neskôr začne obzerať po nástrojoch, ktoré bežne nevisia v predajni na stene. Či sa budeme baviť o viac alebo menej legendárnych značkách, asi každá sa hrdí svojim ponímaním zlata v podobe top modelových rád a absolútnej dokonalosti dosiahnuteľnej len mimo sériovej výroby. Z pochopiteľných dôvodov custom-shop nástroje serióznych etablovaných značiek poletujú na trhu s ciframi v tisícoch eur a ruku na srdce, asi sa nenájde gitarista, ktorého by nenaplnil hrejivý pocit pri pohľade na tieto krásky. Len málokto ale nebojuje so zmiešanými pocitmi pri myšlienke kúpy alebo výroby custom-shop nástroja z dielne niektorého zo slovenských výrobcov. Dôvodov je samozrejme viacero a diskusie pre a proti môžu byť nekonečné s argumentmi objektívnymi aj subjektívnymi. Faktom ostáva, že každý pozná svoje pohnútky najlepšie a názor si dokáže spraviť sám. Možno nie každý ale pozná vo svojom okolí ľudí, ktorí mu vedia alebo sú ochotní podať pomocnú ruku vo forme informácií, know-how a svojich skúseností. A možno aj splniť ten ´jeho sen´ a zhmotniť predstavy nosené v hlave.

Jedným z takýchto ľudí je Peter Kšiňan. Pokiaľ práve nenaháňa bicykel niekde v okolí Topoľčian, veľmi pravdepodobne ho nájdete zavretého v jeho dielni, zohnutého nad drevom. Výrobe a oprave gitár a basgitár sa venuje už viac než 10 rokov. Za ten čas jeho rukami prešiel slušný počet nástrojov. Nevyhýba sa prakticky žiadnej práci spojenej s našimi vernými spoločníkmi, od malých opráv alebo vylepšení, cez náročnejšie a pomerne háklivé požiadavky ako napríklad prepražcovanie starého lakovaného javorového hmatníku ošúchanej ‘srdcovky‘ až po návrh a kompletnú realizáciu vlastnej výroby. Z osobnej skúsenosti môžem konštatovať, že komunikácia s ním je bezproblémová, veľmi otvorená, priama a k veci. Možnosti pri výrobe nástroja na mieru sú naozaj nepreberné, vzájomnému porozumeniu preto Peťo výrazne pomáha napríklad už pri samotnom návrhu 2d technickými nákresmi a 3d modelovaním a vizualizáciami finálneho stavu. Počas celého procesu výroby je v kontakte so zákazníkom, samozrejmosťou je priebežná fotodokumentácia výroby. Pokiaľ ste tak ešte nespravili, oplatí sa venovať pár minút pozornosti hlavne jeho facebook stránke https://www.facebook.com/pkGuitars , na ktorej pravidelne publikuje novinky zo svojej dielne, detaily výroby ako aj ucelené albumy fotiek jednotlivých nástrojov od okamihu prvého kontaktu s drevom až po výsledný stav pri odovzdaní. Som presvedčený, že postupne začnú pribúdať ohlasy a recenzie na nástroje z jeho dielne. Jednou z prvých lastovičiek je dnes už pomerne staršie video od Jakuba Tirca alebo playthrough jedného zo songov chlapcov z kapelky Morna.


 

Keywords: výroba gitár topoľčany výrobca gitary pkguitars slovak guitars luthier craftsmanship ksinan


2024 Copyright Gitaristi.sk. All rights reserved.